Świąteczny bigos

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny bigos
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny bigos
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny bigos
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny bigos
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny bigos
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczny bigos

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą
kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Wędliny, mięso kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju.
Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy
grzyby, wędliny, mięso, cebulę. Dodajemy przyprawę do bigosu, śliwki
suszone, żurawinę i gotujemy 30-40 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem