Boczek faszerowany grzybami

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez kilka godzin, gotujemy i siekamy za pomocą
blendera. Cebulę również siekamy, podsmażamy i łączymy z
grzybami, żurawiną, orzechami siekanymi w blenderze, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek (jeżeli jest gruby należy go rozbić) nacieramy
roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem, oregano, tymiankiem i papryką (po 1 łyżeczce).
Nakładamy farsz grzybowy i rolujemy. Obowiązujemy bawełnianą nicią, na wierz kładziemy liście laurowe i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Tak przygotowany boczek wkładamy do brytfanny,podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2godz.

W czasie pieczenia dolewamy wodę. Po godzinie wierz boczku przykrywamy folią aluminiową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 160 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem