Boczek faszerowany grzybami

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boczek faszerowany grzybami

Składniki:

  • boczek [1.5 kg] (bez skóry)
  • cebula [2 szt.] (duże)
  • czosnek [3 ząbki]
  • grzyby suszone [80 g]
  • żurawina [1 łyżka]
  • orzechy włoskie [2 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • papryka (przyprawa) (słodka)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • tymianek [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez kilka godzin, gotujemy i siekamy za pomocą
blendera. Cebulę również siekamy, podsmażamy i łączymy z
grzybami, żurawiną, orzechami siekanymi w blenderze, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek (jeżeli jest gruby należy go rozbić) nacieramy
roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem, oregano, tymiankiem i papryką (po 1 łyżeczce).
Nakładamy farsz grzybowy i rolujemy. Obowiązujemy bawełnianą nicią, na wierz kładziemy liście laurowe i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Tak przygotowany boczek wkładamy do brytfanny,podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2godz.

W czasie pieczenia dolewamy wodę. Po godzinie wierz boczku przykrywamy folią aluminiową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 160 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem