Łamaniec

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
5 żółtek,2 całe jajka, 1 łyżka cukru, octu, masła i śmietany.
Wszystko razem zagnieść. Mąki dodać ile się wgniecie. Bić wałkiem 20 minut. Podzielić ciasto na 6 placków, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 5-7 min. Surowe placki podziurawić widelcem.
Masa:
Ugotować budyń: pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy. 3 całe jajka ubić na parze z 1 1/4 szkl. cukru ostudzić. 1 masło i 1 margarynę wymieszać z masą jajeczną, budyniem oraz z sokiem z cytryny (w wersji dla dorosłych można dodać troszkę spirytusu) Na placki kłaść masę i posypywać bakaliami, orzechami.... Ostatni górny placek również posmarować masą, a na wierzch polać czekoladą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe