Łamaniec

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łamaniec

Składniki:

  • margaryna [1 kostka]
  • masło [1 kostka]
  • mleko [0.5 l]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • mąka pszenna [2 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • jajka [5 szt.]
  • cukier [1 łyżka]
  • ocet [1 łyżka]
  • śmietana [1 łyżka]
  • mąka (ile się wgniecie)
  • sok z cytryny [1 szt.]
  • orzechy (ile się chce )
  • ananas [1 op.]
  • rodzynki (ile się chce)
  • morele (suszone itp)

Przygotowanie:

Ciasto:
5 żółtek,2 całe jajka, 1 łyżka cukru, octu, masła i śmietany.
Wszystko razem zagnieść. Mąki dodać ile się wgniecie. Bić wałkiem 20 minut. Podzielić ciasto na 6 placków, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 5-7 min. Surowe placki podziurawić widelcem.
Masa:
Ugotować budyń: pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy. 3 całe jajka ubić na parze z 1 1/4 szkl. cukru ostudzić. 1 masło i 1 margarynę wymieszać z masą jajeczną, budyniem oraz z sokiem z cytryny (w wersji dla dorosłych można dodać troszkę spirytusu) Na placki kłaść masę i posypywać bakaliami, orzechami.... Ostatni górny placek również posmarować masą, a na wierzch polać czekoladą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta