Korzenne ciasto czekoladowe

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-02
  • Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Korzenne ciasto czekoladowe
    Mniam: 10
    Mniam zdjęcie! Korzenne ciasto czekoladowe
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Korzenne ciasto czekoladowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Korzenne ciasto czekoladowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Korzenne ciasto czekoladowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Korzenne ciasto czekoladowe

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis w oryginale pochodzi z jednego z blogow kulinarnych, ale zostal przeze mnie zmieniony na moje potrzeby:)))

Składniki ciasta:
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g masla
- 5 jajek
- 2 lyzki kakao
- 150g cukru
- przyprawa Kamis do ciateczek korzennych - ok 2 lyzeczki (ciasto ma byc czekoladowe z lekkim korzennym posmakiem).

Skladniki musu:
- 150g gorzkiej czekolady
- 1l smietanki kremowki
- 3 jajka
- 1,5 lyzki kakao
- 110g cukru
- fix do smiatnki (w odpowiedniej ilosci - ja dalam 3 male czyli na 750g smiatanki)
- 2 lyzeczki zelatyny rozpuszczone w cieplej wodzie (troche mniej niz 1/4 szklanki)
- przyprawa Kamis do ciasteczek korzennych - dodalam pol opakowania

Sposob przygotowania:

Ciasto:
Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej. Ostydzic.
Zoltka oddzielic od bialek, bialka ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac kakao, cukier i przyprawe korzenna, miksowac do uzyskania jednolitej masy, dodac rozpuszczona czekolade z maslem. Na koniec dodac ubita piane z bialek (delikatnie mieszac lyzka do polaczenia sie piany z reszta masy).
Mase przelozyc do totrownicy (wysmarownej maslej i wysypanej maka), piec ok 25-30min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto nie moze byc przepieczone.

Mus:

Czekolade rozpuscic z ok 250ml smietanki kremowki w garnuszku z grubym dnem. Ostudzic. Zoltka oddzielic od bialek, ubic piane. Do zoltek dodac kakao, cukier i korzenna przyprawe, miksowac do uzyskania jednolitej masy. Dodaj rozpuszczona czekolade ze smiatnka. Pozostala czesc smiatanki ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac fix. Pomalu dodawac smiatne do czekoladowej masy, mieszajac mixerem na bardzo malych obrotach. Gdy masa sie polaczy dodac rozpuszczona, ostudzona zelatyne, rozmieszac. Na koniec do masy dodac ubita piane ostroznie mieszajac lyzka.

Na ostudzone ciasto (w tortownicy) wylozyc mus, wygladzic wierzch ciasta i wstawic do lodowki na min 3 godziny.
Po zastygniecu ciasto mozna ozdobic pokruszonymi pierkiczkami, platkami czekoladowymi lub wedle uznania:)

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • meg22, 2012-01-02 15:34:54
    meg22
    1
    Jadłam to ciasto, jest cudowne!!!
  • wakiki, 2012-01-02 16:04:04
    wakiki
    1
    ciasto jest bardzo smaczne i łatwe i szybkie do przyrządzenia
  • alamig, 2012-01-02 21:11:31
    alamig
    2
    Ciasto pyszne! Polecam
  • Esti10, 2012-01-02 22:29:06
    Esti10
    2
    Polecam, pyszne jest to ciacho
  • aalegna, 2012-01-03 06:43:43
    aalegna
    1
    Ciasto jeste rewelacyjne!!!! Polecam!!!
  • Tygrysek_aa, 2012-01-03 12:04:41
    Tygrysek_aa
    1
    wygląda i smakuje rewelacyjnie-polecam!
  • Veteran, 2012-01-05 18:25:23
    Veteran
    Mniam, aż chyba spróbuję przyrządzić , wygląda apetycznie
    Komentarz
  • LadySith, 2012-11-27 09:07:10
    LadySith
    wygląda apetycznie ale odpada - w musie są surowe jajka :/
    Komentarz
  • Hiraska, 2012-12-09 22:22:35
    Hiraska
    0
    Witam, a na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis? Bo ja mam okrągłą o średnicy 27cm. Chce upiec ciasto na świeta bo wygląda smakowicie
  • signa, 2012-12-11 18:41:47
    signa
    Dokładnie teraz nie pamietam w jakiej robiłam, ale wydaje mi się że piekłam w większej niż Twoja. A ciasto bardzo polecam, bo wychodzi przepyszne i wszyscy się nim zachwycają
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe