Korzenne ciasto czekoladowe
Składniki:
- ciasto:
- czekolada gorzka [150 g]
- masło [150 g]
- jajka [5 szt.]
- kakao [2 łyżki]
- cukier [150 g]
- przyprawa korzenna [2 łyżeczki]
- Mus:
- czekolada gorzka [150 g]
- śmietana kremówka [1 l]
- jajka [3 szt.]
- kakao [1.5 łyżki]
- cukier [110 g]
- fix do śmietany
- żelatyna [2 łyżeczki]
- przyprawa korzenna [0.5 op.]
Przygotowanie:
Przepis w oryginale pochodzi z jednego z blogow kulinarnych, ale zostal przeze mnie zmieniony na moje potrzeby:)))
Składniki ciasta:
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g masla
- 5 jajek
- 2 lyzki kakao
- 150g cukru
- przyprawa Kamis do ciateczek korzennych - ok 2 lyzeczki (ciasto ma byc czekoladowe z lekkim korzennym posmakiem).
Skladniki musu:
- 150g gorzkiej czekolady
- 1l smietanki kremowki
- 3 jajka
- 1,5 lyzki kakao
- 110g cukru
- fix do smiatnki (w odpowiedniej ilosci - ja dalam 3 male czyli na 750g smiatanki)
- 2 lyzeczki zelatyny rozpuszczone w cieplej wodzie (troche mniej niz 1/4 szklanki)
- przyprawa Kamis do ciasteczek korzennych - dodalam pol opakowania
Sposob przygotowania:
Ciasto:
Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej. Ostydzic.
Zoltka oddzielic od bialek, bialka ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac kakao, cukier i przyprawe korzenna, miksowac do uzyskania jednolitej masy, dodac rozpuszczona czekolade z maslem. Na koniec dodac ubita piane z bialek (delikatnie mieszac lyzka do polaczenia sie piany z reszta masy).
Mase przelozyc do totrownicy (wysmarownej maslej i wysypanej maka), piec ok 25-30min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto nie moze byc przepieczone.
Mus:
Czekolade rozpuscic z ok 250ml smietanki kremowki w garnuszku z grubym dnem. Ostudzic. Zoltka oddzielic od bialek, ubic piane. Do zoltek dodac kakao, cukier i korzenna przyprawe, miksowac do uzyskania jednolitej masy. Dodaj rozpuszczona czekolade ze smiatnka. Pozostala czesc smiatanki ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac fix. Pomalu dodawac smiatne do czekoladowej masy, mieszajac mixerem na bardzo malych obrotach. Gdy masa sie polaczy dodac rozpuszczona, ostudzona zelatyne, rozmieszac. Na koniec do masy dodac ubita piane ostroznie mieszajac lyzka.
Na ostudzone ciasto (w tortownicy) wylozyc mus, wygladzic wierzch ciasta i wstawic do lodowki na min 3 godziny.
Po zastygniecu ciasto mozna ozdobic pokruszonymi pierkiczkami, platkami czekoladowymi lub wedle uznania:)
Smacznego!!!
Polecany film:
Ciasto czekoladowe z malinami FB
Komentarze