Barszcz wigilijny z pierożkami

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Barszcz wigilijny z pierożkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Barszcz wigilijny z pierożkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz wigilijny z pierożkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz wigilijny z pierożkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz wigilijny z pierożkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Barszcz wigilijny z pierożkami

Składniki:

Przygotowanie:


Barszcz czerwony:
Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie
zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,przecedzamy. Podawać z pierożkami.

Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody
zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.

Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę
obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem