Ryba w cieście

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba w cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba w cieście
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba w cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba w cieście
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba w cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba w cieście

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [500 g]
  • mleko [200 ml] (ciepłe)
  • masło [100 g]
  • drożdże [25 g] (świeże)
  • jajka [1 szt.]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • sól [1 łyżeczka]
  • Nadzienie
  • pieczarki [500 g]
  • masło [2 łyżki]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • filety rybne [500 g] (np. dorsz)
  • ser żółty [200 g] (starty na dużych oczkach)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz biały [1 szczypta]
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • przyprawa do ryb [1 łyżeczka]
  • Dodatkowo
  • jajka [1 szt.] (roztrzepane)
  • mleko [1 łyżka]

Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby. Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski.
Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem