Profiterole z kremem i polewa czekoladowa..

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia francuska , dodano: 2009-12-14
  • Profiterole z  kremem i polewa czekoladowa..

Składniki:

Przygotowanie:

Profiterole to łatwy w przygotowaniu deser pochdzacy z kuchni francuskiej..

Ciasto:

Mieszamy w garnku masło , wode i cukier, gotujac na malym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i sól. Zaczynamy energicznie mieszac, az masa zbije sie w kulke i zacznie odchodzic od ścianek garnka. Nastepnie odstwiamy do lekkiego ostudzenia..na koncu dodajemy rozkłocone wczesniej jajka i dokladnie laczymy.

Na blache wyłozona papierem do pieczenia wykladamy łyzeczka moczona w cieplej wodzie (lub rękawem cukierniczym) male porcje ciasta...jesli nakladamy ciasto rekawem, nalezy palcem doscisnac czubki -zapobiegnie to ich przypaleniu.

Blaszke z ciastem wkladamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 25-3- min. Wyjmujemy poriterole i zostawiamy do ostudzenia.



Nadzienie:

Ubijamy smietane -kremowke z cukrem pudrem na sztywno..

Przy pomocy rekawa..nadziewamy kremowym nadzieniem profiterole.



Polewa/sos czekoladowy:

Rozpuszczamy czekolade z woda i masłe..najlepszym rozwiazaniem jest zrobic to w tzw "kapieli wodnej"


Polewamy obficie nasze profiterole sosoem czekoladwym. Ostawiamy do lodowki do schlodzenia.
Podajemy schlodzone.


Profiterole mozemy nadziewac, lodami, do kremow na bazie smietany mozna dodoawac skorke z pomaranczy, wanilie...pelna swoboda..

Ciasto bez cukru mozna nadziewac rozniez masami rybnymi, miesnymi...i podawac jako wytrawne przystawki .

Przepisem zainteresowal mnie sam G.Ramsey...bo najwazniejesza jego cecha to prostota przygotowania...

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • aniko 23, 2009-12-14 16:02:42
    aniko 23
    wybaczcie literowki...bylam przekonna ze dopuszczalna jest edycja...
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-05 23:26:11
    Wenila
    1
    szkoda, że nie ma zdjecia, ale zapowiada sie bardzo ciekawie. Nazwa jest mi obca, ale dlatego zwraca uwagę

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe