Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami

Składniki:

Przygotowanie:

Piernik pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę z miodem i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj. Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach. Posyp płatkami migdałowymi.
Aby otrzymać gęściejszą moczkę - należy dodać więcej piernika, a kwaskowatość regulować dozując kompot śliwkowy. Aby ewentualnie dosłodzić deser, stosujemy miód. Zamiast piernika można wykorzystać pierniczki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem