Choinka z piernika

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [600 g]
  • masło [250 g]
  • soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
  • przyprawa do pierników [5 łyżeczek]
  • Lukier
  • cukier brązowy [200 g]
  • miód [7 łyżek] (płynny)
  • cukierki [200 g] (landrynki, różne kolory)

Przygotowanie:

Do garnuszka włożyć masło cukier i miód. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.

Ciasto piernikowe rozwałkować. Wyciąć kształt choinki. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić w choince małe otworki, w które nasypać pokruszone landrynki z czubkiem.

Piec w temperaturze 160 ºC przez około 10-12 minut. Po upieczeniu udekorować choinkę lukrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak sprawić, by olej nie pryskał podczas smażenia?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe