Choinka z piernika

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka z piernika

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [600 g]
  • masło [250 g]
  • soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
  • przyprawa do pierników [5 łyżeczek]
  • Lukier
  • cukier brązowy [200 g]
  • miód [7 łyżek] (płynny)
  • cukierki [200 g] (landrynki, różne kolory)

Przygotowanie:

Do garnuszka włożyć masło cukier i miód. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.

Ciasto piernikowe rozwałkować. Wyciąć kształt choinki. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić w choince małe otworki, w które nasypać pokruszone landrynki z czubkiem.

Piec w temperaturze 160 ºC przez około 10-12 minut. Po upieczeniu udekorować choinkę lukrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką