Choinka drożdżowa

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [400 g]
  • woda [190 g] (ciepła)
  • drożdże [20 g] (świeże)
  • cukier [2 łyżeczki]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • jajka [1 szt.]
  • masło [1 łyżeczka]
  • Dodatkowo
  • jajka [1 szt.] (roztrzepane)
  • kminek [1 łyżka]
  • sezam ziarenka [1 łyżka]
  • mak [1 łyżka]
  • słonecznik ziarna [1 łyżka]

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Dodać drożdże do pozostałych składników i wymieszać. A potem przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto powinno być dość wilgotne, ale powinno odchodzić od dłoni. Posmarować olejem i włożyć do miski na około 1 godzinę, aż zwiększy swoją objętość. Wyciągnąć z miski i podzielić na 11 części, ta jedenasta może być mniejsza. Formować równe kulki (najłatwiej formować, jak sakiewkę, wtedy napina się brzuszek kulki i jest ładna) i układać na papierze w odstępach 1-2 cm. Na dole z jedenastej uformować wałeczek (pień choinki). Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, a nawet krócej.
Posmarować rozkłóconym jajem. Z kminku, maku, sezamu i nasion słonecznika utworzyć wzory gwiazdek.
Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec ok. 20-25 minut (aż będą rumiane).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 11

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem