Choinka drożdżowa

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Choinka drożdżowa

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Dodać drożdże do pozostałych składników i wymieszać. A potem przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto powinno być dość wilgotne, ale powinno odchodzić od dłoni. Posmarować olejem i włożyć do miski na około 1 godzinę, aż zwiększy swoją objętość. Wyciągnąć z miski i podzielić na 11 części, ta jedenasta może być mniejsza. Formować równe kulki (najłatwiej formować, jak sakiewkę, wtedy napina się brzuszek kulki i jest ładna) i układać na papierze w odstępach 1-2 cm. Na dole z jedenastej uformować wałeczek (pień choinki). Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, a nawet krócej.
Posmarować rozkłóconym jajem. Z kminku, maku, sezamu i nasion słonecznika utworzyć wzory gwiazdek.
Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec ok. 20-25 minut (aż będą rumiane).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 11

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem