Miodowe ciastka

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe ciastka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe ciastka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe ciastka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe ciastka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe ciastka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodowe ciastka

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • miód [2 łyżki]
  • jajka [1 szt.]
  • margaryna [5 dag]
  • cynamon [1 łyżeczka]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • śmietana [75 ml]
  • białko z jajka [1 szt.]
  • cukier waniliowy [1 op.]

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy z płynnym miodem w rondelku, dodajemy cynamon. Gdy się rozpuści dodajemy sodę oczyszczoną i śmietanę 30 %. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy zawartość rondelka, wbijamy jajko. Miksujemy całość. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby dodając więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)