Zupa grzybowa

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa grzybowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa grzybowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa grzybowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa grzybowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa grzybowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa grzybowa

Składniki:

  • ziemniaki [10 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • grzyby suszone [2 szklanki]
  • ziele angielskie [2 szt.]
  • pieprz czarny [4 szt.]
  • mąka pszenna [2 łyżki]
  • śmietana [2 łyżki]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • pieprz czarny [5 szczypt]
  • masło [2 łyżki]
  • natka pietruszki [1 łyżka]
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będą miękkie wyjmujemy je z wody i kroimy drobniutko, wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Następnie wrzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Gotujemy do miękkości, następnie przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła, dodajemy do zupy. Zaprawiamy ją dodatkowo śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe