Cynamonowo- jabłkowa szarlotka

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Cynamonowo- jabłkowa szarlotka
    Mniam: 16
    Mniam zdjęcie! Cynamonowo- jabłkowa szarlotka
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Cynamonowo- jabłkowa szarlotka
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Cynamonowo- jabłkowa szarlotka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowo- jabłkowa szarlotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowo- jabłkowa szarlotka

Składniki:

Przygotowanie:

Z margaryny, mąki, cukru, żółtek jaj i śmietany zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do garnka i dusimy. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy rodzynki, które możemy dzień wcześniej namoczyć w alkoholu. Następnie dodajemy zmielony mak, kaszę manną, żurawinę, cynamon i cukier do smaku. Po kilku minutach duszenia jabłek, gdy już zgęstnieją odstawiamy je do przestygnięcia.

W tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nakłuwamy ciasto i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie na zapieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, na wierzchu dekorujemy ciastem. Możemy układać paski, możemy przykryć całość ciastem. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po pewnym czasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • pinaplesss, 2012-12-14 08:15:14
    pinaplesss
    Możesz uzupełnić przepis i podać brakujące ilości składników, będę wdzięczna???
    Komentarz
  • mrsDurden, 2013-12-01 15:02:04
    mrsDurden
    Przepis bardzo interesujący, ale bardzo proszę o uzupełnienie ilości kaszy manny i maku
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe