Muffinki z pomarańczą

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z pomarańczą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z pomarańczą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z pomarańczą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z pomarańczą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z pomarańczą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z pomarańczą

Składniki:

  • margaryna [12 dag]
  • mąka pszenna [3 szklanki]
  • cukier [1 szklanka]
  • soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jajka [3 szt.]
  • sok pomarańczowy [200 ml]
  • pomarańcze [1 szt.]
  • mleko [100 ml]
  • kandyzowana skórka pomarańczowa [1 łyżeczka]
  • cukier puder [1 szklanka]
  • sok pomarańczowy
  • kakao [2 łyżki]

Przygotowanie:

Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy w jednej miseczce. W drugiej mieszamy: rozpuszczoną margarynę, mleko, sok pomarańczowy, jajka. Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie i ścieramy skórkę. Miąższ pomarańczy pozbawiony albedo kroimy w kostkę. Do sypkich składników przelewamy płynne, dokładamy pomarańczę i skórkę pomarańczową. Energicznie mieszamy. Połowę masy przekładamy do foremek do muffinek do 1/3 ich wysokości. Do drugiej połowy dodajemy kakao i wykładamy na jasną masę.

Możemy też połowę muffinek upiec jasnych, a połowę kolorowych :) Pieczemy przez około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Z cukru pudru i soku pomarańczowego( 4-5 łyżek) przygotowujemy lukier, którym lukrujemy muffinki. Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką