Świąteczne bajaderki

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne bajaderki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne bajaderki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne bajaderki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne bajaderki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne bajaderki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne bajaderki

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w garnku wraz z kakao, cukrem i mlekiem, następnie odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka, miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę( można ją rozdrobnić blenderem), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę( ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem