Piernik świąteczny
Składniki:
- mąka pszenna [2.5 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- jajka [4 szt.]
- miód [50 ml]
- woda [2 łyżki]
- soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
- margaryna [12.5 dag]
- śmietana [4 łyżki]
- przyprawa do pierników [1 op.]
- sól [1 szczypta]
- czekolada gorzka [1 szt.]
Przygotowanie:
Mąkę łączymy w misce z przyprawą do piernika i sodą. Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie do masy dodajemy miód, wodę, śmietaną, ciągle miksując. Następnie do masy dodajemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę( z dodatkiem szczypty soli). Pianę dodajemy partiami do masy i delikatnie ją mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po około 25. minutach nakłuwamy ciasto przy użyciu drewnianego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do metalowej miseczki i rozpuszczamy na parze dodając do niej śmietankę lub mleko. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
Polecany film:
Triki Weroniki: Jak czyścić blaty?
Komentarze