Anielski piernik

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Anielski piernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Anielski piernik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Anielski piernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Anielski piernik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Anielski piernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Anielski piernik

Składniki:

  • Ciasto piernikowe
  • jajka [5 szt.]
  • mąka [0.5 szklanki]
  • mąka ziemniaczana [2.5 łyżki]
  • kakao [2 łyżki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • cukier brązowy [0.75 szklanki]
  • miód [2 łyżki]
  • przyprawa do pierników [1 op.]
  • sól [1 szczypta]
  • Ciasto orzechowe
  • orzechy włoskie [1.5 szklanki]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • mąka [1 łyżka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • białka [5 szt.]
  • MASA
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • masa krówkowa [2 op.] (orzechowe)
  • spirytus [0.333 szklanki]
  • masło lub margaryna [300 g]
  • czekolada gorzka [1 op.]
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki] (drobno mielone)

Przygotowanie:


Ciasto piernikowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i przyprawę do piernika przesiać. Dodać do masy i dodać miód. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x24cm i piec ok 30 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Masa Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem, a następnie zagotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnie. Odłożyć do przestygnięcia. Miękką margarynę bądź masło zmiksować na puch dodając masę a na koniec spirytus. Masę schłodzić ok 20-30 min. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat ciasta piernikowego a następnie nakładamy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym i smarujemy masą krówkową orzechową ( wcześniej puszkę można podgrzać by cukier nie był twardy ) i ponownie przykryć ciastem piernikowym. Nałożyć pozostałą masę i posypać startą na małych oczkach czekoladą i orzechami. Ciasto schłodzić ok godziny. Smacznego !!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką