Strucla makowa

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa

Składniki:

  • sól [1 szczypta]
  • mąka [50 dag]
  • masło [10 dag]
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • cukier waniliowy [2 łyżeczki]
  • cukier [15 dag]
  • mleko [200 ml]
  • drożdże [5 dag]
  • Masa makowa
  • Lukier

Przygotowanie:

1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami
ciepłego mleka i łyżką mąki.
2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do
przesianej
mąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić
jednolite ciasto.
4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie
włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić
do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi
orzeszkami

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Książka Darii Ładochy Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe