Strucla makowa

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa

Składniki:

Przygotowanie:

1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami
ciepłego mleka i łyżką mąki.
2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do
przesianej
mąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić
jednolite ciasto.
4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie
włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić
do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi
orzeszkami

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem