Pierożki pieczone po mazursku

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierożki pieczone po mazursku

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem,dodać
sól,śmietanę ,jajko, żółtko, i zagnieść ciasto. Owinąć folią
spożywczą , włożyć do lodówki na 2 godziny.

Farsz: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić),
dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem,cebulą i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.

Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać
farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.

Takie pierożki podajemy w pierwszy i w drugi dzień Świąt z ciepłym
czerwonym barszczem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe