Pierniczki

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z sodą, wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy do piernika, cukier puder, miękkie masło, jajko, kakao. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy bakalie, do drugiej nie. Każdą część wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
Pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10 minut Zimne pierniczki smarujemy polewą czekoladową za pomocą silikonowego pędzla i ozdabiamy np. lentylkami.

Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.
RADA: Bakalii dodajemy według własnego uznania wszytko zależy od tego ile ich chcemy mieć w pierniczkach

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem