Schab po mazursku

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab po mazursku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab po mazursku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab po mazursku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Schab po mazursku

Składniki:

  • włoszczyzna [25 dag]
  • mąka pszenna [2 dag]
  • bułka tarta [2 dag]
  • wino czerwone wytrawne [0.05 l]
  • olej [4 dag]
  • masło [2 dag]
  • sól [1 szczypta]
  • cukier [1 szczypta]
  • goździki [5 szt.]
  • schab [80 dag] (bez kości)
  • powidła [2 łyżki] (śliwkowe)

Przygotowanie:

Schab wyporcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny. Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą, dodać masło, powidła rozprowadzone w wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.
Podawać z ziemniakami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jak obrać granat

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe