Sernik w czekoladowe łatki

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik w czekoladowe łatki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik w czekoladowe łatki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik w czekoladowe łatki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik w czekoladowe łatki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik w czekoladowe łatki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik w czekoladowe łatki

Składniki:

  • SPÓD
  • mąka pszenna [20 dag]
  • cukier [3 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • masło [10 dag]
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • kakao [1 łyżka]
  • śmietana [1 łyżka]
  • MASA SEROWA
  • ser twarogowy [1.5 kg]
  • cukier [1.5 szklanki]
  • jajka [6 szt.]
  • czekolada gorzka [160 g]
  • esencja waniliowa [3 łyżeczki]
  • śmietana 18% [1 szklanka]

Przygotowanie:

Spód: Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć (lub rozwałkować) jedna połowę ciemnego ciasta. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175*C przez ok. 10-15 min.
Masa serowa: Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze.
Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1,5 szklanki masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na podpieczony spód.
Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1,5 szklanki masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.
Wstawiamy do nagrzanego do 150-160*C piekarnika na 1 godzinę 30 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.
Można też piec sernik w kąpieli wodnej. Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • Agnieszka987, 2013-10-28 14:07:47
    Agnieszka987
    Czy do ciasta nie dodaje się jajek?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem