Sernik piernikowy z masą

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik piernikowy z masą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik piernikowy z masą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik piernikowy z masą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik piernikowy z masą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik piernikowy z masą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik piernikowy z masą

Składniki:

  • piernik
  • margaryna [200 g]
  • mąka [3 szklanki]
  • cukier brązowy [1 szklanka]
  • jajka [4 szt.]
  • miód [5 łyżek]
  • woda [2 łyżki]
  • soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
  • śmietana [5 łyżek]
  • kakao [4 łyżki]
  • przyprawa do pierników [1 op.]
  • sól [1 szczypta]
  • ser
  • ser biały [1 kg]
  • aromat rumowy do ciast [1 szt.]
  • cukier [1 szklanka]
  • budyń śmietankowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • olej [0.75 szklanki]
  • jajka [4 szt.]
  • krem
  • śmietana kremówka [600 ml]
  • wanilia [0.5 szt.]
  • śmietan fix [2 op.]
  • polewa czekoladowa [1 op.]
  • orzechy włoskie (mielone)

Przygotowanie:

Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 min w temp. 175'C. Gotowy kroimy na dwa blaty. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodając ser - ciągle miksując. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz budyń i aromat a na koniec olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do sera, delikatnie wymieszać, drewnianą łyżką. Na blachę tą samą co piekliśmy piernika wyłożona papierem do pieczenia wylewamy ser i pieczemy ok 50 min. w temp. 180'C. Upieczony ser pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając laskę wanilii oraz śmietan fix'y. Spodni blat piernika smarujemy połową kremu a następnie nakładamy upieczony ser i ponownie nakładamy krem i przykrywamy górną częścią piernika. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Smacznego !!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem