Świąteczna tarta makowa

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna tarta makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna tarta makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna tarta makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna tarta makowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna tarta makowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna tarta makowa

Składniki:

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Mąkę i kawałki masła rozrabiać w misce aż się połączą. Dodać cukier i żółtka, wyrabiać jeszcze chwilę. Z ciasta uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok 20min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozłożyć na wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce (może być foremka do tarty lub prostokątna). Piec w temp. 180 stopni ok 20-25 min.

Masa:

Zagotować mleko i zalać nim mak.
Cukier ucierać z miękkim masłem, skórką z cytryny i aromatem przez ok 5min, dodać jajka i dalej miksować. Za chwilkę dodać przestudzony mak z mlekiem, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.

Masę wylać na przestudzony spód i piec w temp. 180 stopni jeszcze przez ok 35-40min. (po ok. 30min należy zajrzeć do ciasta, jeśli będzie złote, a patyczek suchy wyłączyć piekarnik).

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem