Makowiec świąteczny wg Alberta

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makowiec świąteczny wg Alberta
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makowiec świąteczny wg Alberta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec świąteczny wg Alberta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec świąteczny wg Alberta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec świąteczny wg Alberta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec świąteczny wg Alberta

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę pszenną( ja używam Szymanowskiej)przesiewamy do ogrzanej wcześniej miski. Drożdże( kupuję te na wagę) wkruszamy do miski, następnie dodajemy łyżkę cukru kryształu i lekko ciepłe mleko( ja dodaję zawsze 3,2%). Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną( jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto po wyrobieniu będzie odchodziło od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę( ciepłą, ale nie gorącą). Dalej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrabiamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna.

Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce.
Następnie zawijamy je w papier do pieczenia. Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi około 6- 8 makowców.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem