Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłkowo- makowe szaleństwo z budyniem i kruszonką

Składniki:

  • margaryna [1 kostka]
  • mąka pszenna [2.5 szklanki]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jajka [1 szt.]
  • śmietana [2 łyżki]
  • budyń śmietankowy [3 op.]
  • Masa makowa
  • jabłka [4 szt.]
  • mleko [1 l]
  • cukier [0.3 szklanki]
  • mąka pszenna [1 szklanka]

Przygotowanie:

Z mąki pszennej, cukru, 16 dag margaryny, jajka, śmietany, proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na zamrażalnika na około 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Jabłka kroimy w cząstki( mogą być ósemki). Budynie gotujemy na mleku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i brzegi blaszki. Ciasto nakłuwamy, wykładamy na ciasto masę makową, na masie układamy cząstki jabłek. Następnie na jabłka wykładamy budyń. Całość posypujemy kruszonką przygotowaną z cukru, mąki i 8-9 dag margaryny. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe