Ciasto cynamonowe w andrucie

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cynamonowe w andrucie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cynamonowe w andrucie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cynamonowe w andrucie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cynamonowe w andrucie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cynamonowe w andrucie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto cynamonowe w andrucie

Składniki:

  • CIASTO CYNAMONOWE
  • margaryna [1 kostka]
  • jajka [4 szt.]
  • cukier brązowy [0.75 szklanki]
  • mleko [250 ml]
  • mąka [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2.5 łyżeczki]
  • cynamon [1 op.] (mielony )
  • CIASTO Z MAKIEM
  • białko z jajka [5 szt.]
  • cukier [6 łyżek]
  • mak [0.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • mąka [3 łyżki]
  • rum [60 ml]
  • krem
  • śmietana kremówka [1 l]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • dżem [1 op.] (z czernej porzeczki)
  • fix do śmietany [3 szt.]
  • wafle [2 szt.] (andruty)

Przygotowanie:

Margarynę ubić z brązowym cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na koniec wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na pół i wylać na dwie blaszki ( 36x24 cm.) Piec ok 25-30 min w temp. 180'C Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mak. Delikatnie dodać do piany i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze rum i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na tą samą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 180'C. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan fix'y. Wafle smarujemy dżemem i na waflu umieszczamy ciasto cynamonowe. Masę dzielimy na pół i nakładamy na ciasto cynamonowe, a następnie umieszczamy ciasto bezowe i przykrywamy drugą częścią ciasta cynamonowego. Delikatnie dociskamy by wyrównać ciasto i schładzamy ok godziny. Smacznego !!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny makowiec

Komentarze

  • ROL3ta, 2012-01-06 12:17:59
    ROL3ta
    WoW!
    Ciasto wygląda bardzo fajnie, z pewnością je zrobię
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem