Śląskie kluski z makiem

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2012-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śląskie kluski z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śląskie kluski z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śląskie kluski z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śląskie kluski z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śląskie kluski z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śląskie kluski z makiem

Składniki:

  • CIASTO
  • ziemniaki [1 kg] (ugotowane)
  • mąka [3 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • FARSZ
  • jajka [6 szt.]
  • kakao [3 łyżeczki]
  • mak [250 g]
  • cukier puder [300 g]
  • grysik [10 łyżeczek]
  • masło [150 g]
  • rodzynki (do smaku)
  • miód (do smaku)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (do smaku)

Przygotowanie:


Mak zaparzyć a następnie przemielić w maszynce. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodać rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę i jako i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część zrolować i pociąć na kawałki.Każdy kawałek rozgnieść w dłoni nałożyć łyżkę farszu i zlepić formując kulkę. Kluski wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować, jakieś 2-3 min po wypłynięciu. Gotowe podawać z miodem i skórką pomarańczową. Smacznego !!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe