Eskalopki kurczaka w migdałach

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2012-01-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Eskalopki kurczaka w migdałach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Eskalopki kurczaka w migdałach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Eskalopki kurczaka w migdałach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Eskalopki kurczaka w migdałach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Eskalopki kurczaka w migdałach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Eskalopki kurczaka w migdałach

Składniki:

  • pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
  • jajka [1 szt.]
  • migdały [50 g] (płatki)
  • ser żółty (kawałek)
  • sól
  • pieprz
  • papryka (przyprawa)

Przygotowanie:

Składniki (na 2 osoby):
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- jajko
- około 50g migdałów (płatki)
- ser żółty (najlepiej żeby się ładnie ciągnął, kawałek)
- sól
- pieprz
- papryka w proszku

Jajko rozbić i roztrzepać. Do osobnego naczynia wsypać płatki migdałów, starty na grubych oczkach żółty ser, paprykę w proszku, sól i pieprz.
Kurczaka pokroić w poprzeczne plastry (ciąć pod ukosem, plastry powinny być cieńsze).
Kurczaka maczać w jajku, a następnie w panierce z migdałów i sera.
Włożyć do żaroodpornego naczynia, zapiekać około 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ostatnie 15 minut zapiekać bez przykrycia w mniejszej temperaturze.

Ja podałam to z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką :)

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 02 - orzechy włoskie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką