Tarletki na słono

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia francuska , dodano: 2012-01-11
  • Tarletki na słono

Składniki:

  • ciasto francuskie [1 op.]
  • natka pietruszki [1 łyżka]
  • pomidory suszone [50 g]
  • ser mozzarella [1 szt.]
  • jajka [1 szt.]
  • mięso mielone [300 g] (Samo Dobro Indykpol)
  • śmietana kremówka [50 ml] (30%)

Przygotowanie:

Śmietanę połącz z jajkiem. Suszone pomidory i mozarellę pokrój w kostkę.
Mielone mięso wymieszaj ze śmietaną, dodaj z natkę pietruszki, suszone pomidory i mozarellę. Zimne ciasto rozwiń i wyłóż nim foremki na tarteletki wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką. Zapiecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku – 10 min. Po tym czasie wyłóż porcję farszu na tarteletki i przykryj je dekoracyjnie pozostałym ciastem. Piecz jeszcze ok 25 min.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Komentarze

  • Asia_123, 2012-01-13 10:22:32
    Asia_123
    2
    Ja robię podobne, tylko, że ciasto robię sama z przepisu na kruche (mąka, jajko, woda). To mój sposób na przemycenie dzieciom mięsa w przekąsce, bo łapią tarletkę i biegną się dalej bawić.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką