Żurawinowe paszteciki w cieście kruchym

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-01-12
  • Żurawinowe paszteciki w cieście kruchym

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i cukrem, dodaj zimne masło i posiekaj je.

Następnie dodaj serek i zagnieć szybko ciasto. Gdy ciasto uzyska lekko marmurkową konsystencję, włóż je na 1 godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj mięso. Wyrób mięso rękami, dodaj żurawinę i posiekane orzechy, połącz.
Gdy ciasto stwardnieje, rozwałkuj je nie za cienko i wytnij koła o średnicy ok 10 cm. Na każdym kółku umieść porcję farszu. Brzegi zawiń do góry.
Piecz w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok 20 min.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Asia_123, 2012-01-13 10:19:57
    Asia_123
    1
    Jak zobaczyłam ten przepis wczoraj, to tak mi ślinka ciekła, że musiałam zrobić, a jak już zrobiłam, to musiałam się dziś zarejestrować, żeby Wam napisać, że było pyyyszne!
  • studentkaAM, 2012-05-19 18:37:33
    studentkaAM
    2
    No w smaku niezłe, ale mam 2 ale...
    1. Mięsko powinno być czymś doprawione. Zrobiłam wg przepisu i niestety, ale brakuje mi tu chociażby pieprzu.
    2. Pewnie to "zasługa" moich zdolności kulinarnych, ale :P Ciasto w ogóle się nie klei, przez co w piekarniku puściły mi brzegi i zamiast pasztecików wyszły mi pardziej pulpety na kruchym cieście
    Chętnie wstawiłabym zdjęcie, np ale niezbyt estetycznie te moje paszteciki wyglądają

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe