Ogórki kiszone pikantne

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2009-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki kiszone pikantne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki kiszone pikantne

Składniki:

Przygotowanie:

Ilość ogórków zależna od ich wielkości, pojemności i ilości słoików, które chcemy zapełnić. Nie należy się martwić, gdy się nie wstrzelimy dokładnie, zawsze można dokupić i zrobić drugą porcję. :)

Słoiki myjemy.
Ogórki namaczamy w zimnej wodzie, opłukujemy dokładnie z piasku i innych nieczystości, obrywamy ewentualne kwiatki itd.
Wstawiamy w dużym garnku wodę z solą - 1 łyżka soli kuchennej na 1 litr wody.

Niżej podaję proporcje jakie stosuję na słoik litrowy:
Na dno każdego słoika wkładamy pod dwa kwiatki kopru, wrzucamy dwa ząbki czosnku (pokrojone na 4 - szybciej oddają aromat, a małe kawałki nie przeszkadzają w układaniu ogórków) oraz płaską małą łyżeczkę ziarnistego pieprzu - mnie to wychodzi około 30 ziaren. Można mniej, jeśli ktoś woli delikatniejszy smak...

Dorzucamy kawałek liścia chrzanu i kilka listków drzewa wiśniowego lub krzewu czarnej porzeczki (umyte oczywiście) - dają piękny aromat i pomagają utrzymać twardość ogórkom.

Układamy ogórki, na ścisk, ile się zmieści. Między ogórki wpychamy patyczki kopru. Zalewamy gorącą wodą z solą. I od razu zakręcamy. Wtedy słoiki szybko łapią i mocno trzymają. Pasteryzacja zbędna.

Ogórki wychodzą mniej lub bardziej pikantne - zależnie od jakości i świeżości ziaren pieprzu. Są pycha. /Przy tej ilości ziaren są absolutnie zjadliwe same - nie jest to pikantność paląca w ustach./

Wielbiciele ostrości mogą zamiast pieprzu, albo dodatkowo, dorzucić do ogórków ostrą papryczkę. Ale uprzedzam - takiego ogórka czasem ma się problem zjeść samego. :)

Metoda aromatyzowania ogórków liśćmi pochodzi z rodziny mojej babci. Pieprz to mój wymysł, jako że lubię pikantne smaki. :)

Smacznego.

Czas przygotowania podałam dla 10 słoików.
Ilość porcji... hmm, nie wiem ile osób zjada 1L ogórków kiszonych, ja mogę sama. :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • malinka118, 2009-12-31 12:54:05
    malinka118
    5
    Robię tak samo, zamiast liścia czarnej porzeczki można użyć liścia winorośli.
  • prowokatorka, 2009-12-31 19:03:45
    prowokatorka
    2
    Bardzo dobry przepis.Ogóraski robię podobnie.Dodaję parę kawałeczków obranego korzenia chrzanu.Swojsko i zdrowo.
  • kropka75, 2009-12-31 19:29:28
    kropka75
    Dobrze wiedzieć z tą winoroślą - łatwiej dopaść niż liść porzeczki. Na pewno spróbuję w przyszłym roku.

    Korzeń chrzanu też czasem dodaję. Też daje fajny aromat.
    Komentarz
  • aankaa78, 2010-01-19 21:13:00
    aankaa78
    1
    Uwielbiam takie ogórki. Bardzo zdrowe
  • zuzaneczka, 2010-02-14 16:06:32
    zuzaneczka
    1
    ogórki kiszone to najlepsza postać ogórków jak dla mnie, nie wpadłabym jednak na dodanie liści czarnej porzeczki czy winorośli jak ktoś zasugerował, za to u nas robiło się często z korzeniem chrzanu
  • cheakyrockchick, 2010-02-20 23:10:15
    cheakyrockchick
    2
    uwielbiam ogorki kiszone. bardzo dobry przepis. napewno skorzystam z niego w tym roku
  • CzerwoneUsta, 2010-07-18 17:40:40
    CzerwoneUsta
    2
    Uwielbiam je! Kojarzą mi się z ulubioną kuchnią babci i jej spiżarnią
  • ewelline, 2010-07-29 15:48:03
    ewelline
    1
    robię z takich samych składników chociaż teraz zwątpiłam czy czasem korzenia chrzanu zamiast liści nie dodawałam dawno robiłam
  • Aguu, 2010-08-16 18:32:57
    Aguu
    Takie pikantne ogóreczki lubię najbardziej - musi być wyraz, musi być wyraźny smak!
    Sama dodaję czasem liści winorośli, o ile akurat mam pod ręką.
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-16 18:34:00
    Aguu
    2
    Eh, rank nie załapał

    Takie pikantne ogóreczki lubię najbardziej - musi być wyraz, musi być wyraźny smak!
    Sama dodaję czasem liści winorośli, o ile akurat mam pod ręką.
  • KarolinaK, 2010-08-25 21:05:31
    KarolinaK
    1
    Oj takie wlasnie mi sie marza
    Tylko po jakim czasie one sa tak dokladnie ukiszone?
  • kropka75, 2010-09-04 17:42:06
    kropka75
    To zależy od wielkości ogórków. Parę tygodni.
    Komentarz
  • Sol89, 2012-08-14 21:43:32
    Sol89
    0
    U mnie w rodzinie robi się ogórki trochę inaczej - dodaje się liście porzeczki, wiśni i dębu (opcjonalnie można też dodać liść chrzanu), koper, korzeń chrzanu, czosnek i kawałeczek ususzonej ostrej papryczki - pyszne są
  • Sol89, 2012-08-14 21:45:12
    Sol89
    Ale muszę spróbować wersji z pieprzem
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe