Piernikowa chatka

  • Piernikowa chatka

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka włożyć margarynę, cukier, miód lub golden syrup. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).

Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.

Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze ściany są solidniejsze). Wycinać ściany domu, dach i komin z przygotowanych szablonów(mozna znalezc z Internecie lub stworzyc własna modyfikacje tj ja)

Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja - co bardzo mi ułatwiło pracę, ponieważ elementy są dość duże, wałkowałam i wycinałam kształty bezpośrednio na macie teflonowej, którą potem razem z ciastem przenosiłam na blachę.
W powycinane okienka wg gustu wsypać z górką pokruszone landrynki(ważne żeby nie były pudrowe, z sokiem ani miętowe/lodowe- zwykłe polskie landryny)

Piec w temperaturze 150º C! - nie większej bo masa landrynkowa będzie się burzyć i ubrudzi ściany piernika, przez około 12 minut. Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić. Odczekać chwilę (ciasto będzie miękkie), następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia
Dopiero po wystudzeniu powoli oderwać od papieru - dzięki temu okienka nie wypadną wraz z papierem.


Ostudzone elementy kleiłam wrzącym karmelem- uważać! (czyli cukier uprażony na patelni) ale lepiej nadają się do tego rozpuszczone w piekarniku landryny-kleją tak samo mocno a przy tym nie wystygają zanim zdążycie skleić części chatki.
Dach zrobiony jest z wykrojonych wafli.
Na to za pomocą lukru skleiłam dachówki z Cinni- minis.
Całość ozdobiłam lukrem.
Domek stoi na podstawce z wafla,do którego jest przymocowany karmelem i posmarowanego lukrem i oprószonych kokosem-imitujący śnieg.
W ,,podłodze" wycięłam przed pieczeniem okrągły otwór i na koniec włożyłam do środka lampkę LEDową z Ikei.

Z pozostałego ciast można uformować jeszcze płotek, choinki itd
Ja u siebie nie dorobiłam komina ale jak chcecie dać do środka świeczkę to musi być drożny.
Ja z swojej strony polecam włożyć taka płaska lampkę.

Domek dzielnie się trzyma, nie rozpada, jest solidnie sklejony wiec nie ma obawy że się rozpadnie, wytrzymuje nawet transport

Domek robiłam pierwszy raz i tak sie oto prezentuje;

-z wyłączonym światełkiem
-ze światełkiem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem