Eskalopki z polędwicy wieprzowej w sosie śmietanowo-pieczarkowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2012-01-29
  • Eskalopki z polędwicy wieprzowej w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki:

  • pieczarki [250 g]
  • czosnek [5 ząbków] (do marynaty)
  • olej słonecznikowy [3 łyżki]
  • majeranek (szczypta)
  • rozmaryn (szczypta)
  • polędwiczki wieprzowe [450 g]
  • śmietana kremówka [330 ml] (30%, jeden kubek)
  • musztarda [3 łyżki] (chrzanowa, do marynaty)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, od pokrojenia polędwicy na grube plastry i zamarynowania ich w mieszance musztardy i startego drobno czosnku. Tak sprawione mięso wstawiamy na noc do lodówki.

Drugiego dnia podsmażamy polędwice z obu stron na dość silnie rozgrzanym oleju (2-3 łyżki), potem ściągamy mięso z patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na niej drobno pokrojone pieczarki.

Pieczarki wraz z całym "smakiem" z patelni przekładamy do rondla, dodajemy plastry polędwicy,szczyptę rozmarynu i majeranku, wkruszamy połowę kostki rosołowej i całość doprowadzamy do wrzenia, by wyparować nadmiar wody powstałej podczas smażenia pieczarek.

Po odparowaniu nadmiaru płynu zalewamy całość śmietaną, zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie i dusimy naszą potrawę przez ok. 20 minut poniżej temperatury wrzenia.

W ostatnim etapie ściągamy pokrywkę na ok. 5 minut, by śmietana mogła się zredukować, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeżeli sos wydaje nam się zbyt wodnisty dodajemy trochę zasmażki lub gęstej śmietany.

Proponuję podawać z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką.
Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: żurek wielkanocny

Komentarze

  • DudiBoy, 2012-02-04 19:01:03
    DudiBoy
    Muszę znowu przygotować to danie, żeby zrobić zdjęcia
    Komentarz
  • vild, 2012-02-04 23:25:34
    vild
    brzmi pysznie!!
    koniecznie wstaw zdjecie, bo wiekszosc z nas to wzrokowcy
    Komentarz
  • monyczkaaa, 2012-03-16 15:50:02
    monyczkaaa
    1
    podkradłam pomysł na sos do ryby, wyszedł idealny
    z polędwiczkami jest zapewne jeszcze lepszy!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem