bitki z polędwiczek wieprzowych w sosie

autor: , kategoria: z wieprzowiny, dodano: 2009-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! bitki z polędwiczek wieprzowych w sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! bitki z polędwiczek wieprzowych w sosie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! bitki z polędwiczek wieprzowych w sosie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! bitki z polędwiczek wieprzowych w sosie

Składniki:

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki grubości 0,8 - 1,0cm.
Każdą lekko rozgniatamy palcami (nigdy nie rozbijamy), oprószamy pieprzem. /Mistrzowie kuchni twierdzą, że polędwiczek nie należy solić, bo twardnieją./
Każdą polędwiczkę obtaczamy w mące pszennej.

Rozgrzewamy w rondlu oliwę. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki porcjami. Gdy się opieką z obu stron, wyjmujemy i kładziemy następną turę. Nie przejmujemy się przywierającą mąką, z tego potem będzie sos. Gdy już opieczemy całość porcji, wrzucamy wszystkie polędwiczki do rondla i zalewamy wodą tak, żeby się nie utopiły, ale żeby i te u góry miały kontakt z płynem.

Dodajemy pokrojone średnio drobno dwa ząbki czosnku, łyżeczkę przyprawy do gulaszu, pieprz ziołowy i czarny, jagody jałowca, zioła prowansalskie. Przykrywamy. Po zagotowaniu próbujemy, jeśli smak jest zbyt łagodny, nijaki, dodajemy więcej przyprawy do gulaszu. Mnie zwykle wychodzą dwie pełne łyżeczki na dwie średnie polędwiczki.
Jeśli jest taka potrzeba solimy.

Polędwiczki gotują się krótko, po paru minutach są gotowe do jedzenia. Mąka z opiekania powinna ładnie zagęścić sos. Jeśli tak się nie stało (bo mamy za dużo wody) albo lubimy sosy gęste, zawiesiste, zagęszczamy tradycyjnie, wodą z mąką. Na czas zagęszczania proponuję wyjąć mięsko. Ja nie zagęszczam, taka kuchnia jest dla mnie za ciężka.

Podajemy z ryżem, makaronem, z pieczywem, z ziemniakami - jak kto woli. Ja zwykle serwuję z ziemniakami i surówką.

Z dwóch polędwiczek otrzymujemy 3-4 porcje, zależnie od wielkości mięsa.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-22 10:25:12
    zlosliwiec
    Zmoderowałem składniki przepisu, teraz już wszystkie są opisane prawidłowo i działają z bazy. Proszę autorkę o sprawdzenie, czy wszystko się zgadza z zamysłem

    Niedługo przepisy zawierające składniki spoza bazy będą chowane do czasu zatwierdzenia ich przez moderatora.
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-02-09 20:22:59
    bydgoszczanka
    1
    Danie jest smaczne, szybkie. Polecam
  • Kamlisa, 2010-05-12 17:00:45
    Kamlisa
    2
    Szybko, łatwo i smacznie, czyli tak, jak lubię. Bardzo plastyczny opis wykonania , sama nie wpadłabym na rozgniatanie polędwiczek w palcach . Oczywiscie,mozna modyfikowac dodatkami, ale jako przepis bazowy - świetny!
  • rima19, 2010-05-26 17:27:21
    rima19
    0
    Zrobiłam. przepyszne
  • kingusiaczek87, 2011-11-26 17:50:46
    kingusiaczek87
    super przepis, tez wypróbuję.. bo na pewno smaczny będzie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Domowe lody- zdrowy, łatwy sorbet
  • Mniam: 1
    Sałatka ryżowa z warzywami
  • Mniam: 14
    Mars do picia
  • Mniam: 7
    Muffiny malinowe z kokosową nutą