Gofry z piwem

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2012-01-31
  • Gofry z piwem

Składniki:

  • mąka [500 g]
  • cukier [250 g]
  • drożdże [20 g]
  • mleko [200 ml]
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • piwo [1 op.] (puszka, jasne)
  • sól

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z cukrem, wlej drożdże, wymieszane z połową lekko podgrzanego mleka. Dodaj masło, ponownie wymieszaj. Żółtka utrzyj z pozostałym zimnym mlekiem, piwem i solą. Wlej do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzyj mikserem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno rosnąć przynajmniej 3 godziny, można je odstawić na całą noc.

Porcjami wlewaj do rozgrzanej gofrownicy przygotowane cisto, piecz je szybko na złoty kolor. Nie przejmuj się jeżeli pierwszy gofr ci się nie uda- z nimi jest tak samo jak z naleśnikami: pierwszy zawsze nadaje się do wyrzucenia. Bardzo polecam ten przepis jest to mój ulubiony przepis na gofry a gofry smakują rewelacyjnie dal mnie są lepsze niż z budki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe