Murzynek z parowaru

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2012-02-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek z parowaru

Składniki:

Przygotowanie:

Dziś idealnie czekoladowe ciasto, delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach.
Świetna propozycja na weekendowe posiedzenie ze znajomymi czy rodziną przy kawie.

Przygotowanie:
Cacao, cukier i masło mieszając rozpuścić w rondelku .
Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Dodać stopniowo żółtka i miksować, dodać mąkę i miksować.
Ubić pianę z białek na sztywno z odrobiną soli.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek do masy czekoladowej .

Przelać masę do pojemnika parowaru w którym robi się ryż taki bez dziurek ;) Parować „piec” 40 minut na opcji „ryż”.

Po ostudzeniu wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Mój synek zjadł właśnie 3 kawałki :P

    Śr. ocena: 3.13 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Susanna, 2012-02-04 18:49:49
    Susanna
    Nie no rewelacja! Muszę wypróbować bo ciasta w parowarze jeszcze nie robiłam
    Komentarz
  • pysiamn, 2012-02-04 21:24:24
    pysiamn
    Susanna Polecam !
    Komentarz
  • Susanna, 2012-02-06 09:26:17
    Susanna
    Chyba dziś wypróbuję tylko boję sie czy ta miseczka na ryż nie jest za mała bo mam inny model parowaru. Hmmm.
    Komentarz
  • Susanna, 2012-02-08 08:09:56
    Susanna
    2
    Upiekłam więc oceniam Ciasto jest smacznie czekoladowe, faktycnzie przypomina murzynka i jest banalnie proste do wykonania. Jeśli po upieczeniu i ostudzeniu szczelnie zapakujemy to nie wyschnie. Moja mama skosztowała i stwierdziła, że dobre ciasto ale bez zachwytów. A mi bardzo smakowało (mężowiu też) bo było puszyste i wilgote w środku. I jak sobie pomyślę, że bez proszku do pieczenia to mój zachwyt rośnie. To dobre ciacho do popołudniowej kawki. Wymyśliłam, że krojąc go w poprzeg można posmarowac dżemem i będzie lekko kwaskowe.
  • pysiamn, 2012-02-08 17:46:10
    pysiamn
    cieszę się ,że smakowało
    Komentarz
  • paulina119a, 2012-02-12 22:17:31
    paulina119a

    Mam taki sam parowar więc tym bardziej musze wypróbować
    Wyglada super !
    Komentarz
  • Nimfadora90, 2012-04-07 20:14:21
    Nimfadora90
    A do tego cacao, masła i cukru to nie trzeba dodac troche wody?
    Komentarz
  • Mamamamamamama, 2012-08-23 21:29:17
    Mamamamamamama
    1
    Właśnie upiekłam, tzn. uparowałam tego murzynka, ale ciasto nie wygląda najlepiej, mimo, że zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Ciasto rosło, by po pewnym czasie opaść.. Po otwarciu pokrywki okazało się, że ciasto się skurczyło, osiadł taki placek niemal na dni miski.. A w środku niestety zakalec. Nici więc z zapowiadanej i oczekiwanej puszystości.. Cóż mogło być tego powodem???
  • LadySith, 2012-08-24 06:41:23
    LadySith
    spróbuję z połowy składników, bo mój pojemnik na ryż mały jest.
    tak przy okazji - kostki masła mają 200g (a nwet czasem mniej), po 250 są margaryny tez zwykłe do pieczeia / smażenia
    Komentarz
  • lily92920, 2012-08-27 14:02:17
    lily92920
    Koniecznie wypróbuję w moim parowarku
    Komentarz
  • marcinkk, 2012-09-14 11:09:34
    marcinkk
    1
    Niestety mi również ciasto nie wyszło Nie urosło, wyszedł zakalec. Bardzo gęsta wyszła masa czekoladowa (wręcz zero płynności) . Aromat ciasta bardzo smakowity niestety murzynek okazał się niejadalny. A szkoda.
  • caroliird, 2012-09-14 21:16:50
    caroliird
    Czy jeśli w parowarze nie mam opcji "ryż" (wybieram tylko czas parowania) to ciasto też wyjdzie?
    Komentarz
  • Ewskko, 2012-09-15 18:18:47
    Ewskko
    0
    Ciasto jest naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu. Troszeczkę zbyt gęste przed samym dodaniem piany z białek, ale jakoś sobie poradziłam i efekt końcowy naprawdę super
  • Mamamamamamama, 2012-09-17 15:02:39
    Mamamamamamama
    Jeszcze na dowód dodaję zdjęcia.
    Komentarz
  • Mamamamamamama, 2012-09-17 15:08:26
    Mamamamamamama
    I proszę autorkę przepisu o wyjaśnienie, co mogło sprawić, że wyszedł taaaki zakalec.. Odpowiedź przyda się wszystkim, którym ciasto nie wyszło.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe