Sambar

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-02-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sambar
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sambar
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sambar
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sambar
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sambar
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sambar

Składniki:

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy około 20 dag czerwonej soczewicy (około 10min). W drugim garnku na oleju przysmażamy pora pokrojonego w talarki i dodajemy przyprawy: mielony kumin (ja daję 4-5 łyżeczek, bo go strasznie lubię), 2 łyżeczki curry, trochę pieprzu cayenne i łyżeczkę ziaren kolendry.
W dalszej kolejności dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, dolewamy nieco wody (nie za dużo) i chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy brokuła (uprzednio chwilę podgotowanego na parze) i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem jeszcze trochę.
Na koniec dolewamy mleka kokosowego, ścieramy trochę imbiru i dodajemy czosnku, a potem soczewicę. Gdy smak nam coś nie gra możemy dodać trochę żółtej pasty curry i sosu sojowego dla zasolenia.
I pamiętajcie kuminu nigdy nie za wiele!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • summer_overture, 2014-05-28 15:57:52
    summer_overture
    Od kiedy przeszłam na dietę wegetariańską muszę się trochę nagłowić, żeby coś pysznego ugotować. Kiedyś więc trafiłam na przepis na sambar (dość podobny do twojego, ale nie do końca) i się zakochałam. Naprawdę przepyszna potrawa, smak mleka kokosowego neutralizuje dużą ilość papryczki (w moim wypadku), ale tym, którzy wcześniej nie mieli styczności z sambarem radzę uważać na kumin - nie każdy lubi ten specyficzny smak. Ja np. nie bardzo. P.s. piękne zdjęcie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem