Kremowa zupa z selera naciowego z grzankami

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2012-02-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kremowa zupa z selera naciowego z grzankami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kremowa zupa z selera naciowego z grzankami

Składniki:

  • cebula [1 szt.]
  • seler naciowy [250 g]
  • marchew [1 szt.]
  • serek topiony [50 g]
  • pieprz czarny
  • sól (jeśli komuś będzie mało :))
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • czosnek [1 ząbek]
  • bulion drobiowy [0.4 l] (lub warzywny)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne (mała szczypta)
  • bagietka (lub chlebek na grzanki, można też kupić gotowe)

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojonego w półksiężyce selera i marchewkę (ja również kroję w półksiężyce ale kształt nie ma najmniejszego znaczenia;)). Wyciskamy lub drobno siekamy czosnek i do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy całość do miękkości. Gdy już zmięknie odstawiamy z ognia, miksujemy, ponownie gotujemy, dodajemy serek i mieszamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem, ja dodaję także chili bo lubię lekko pikantne, ale z tym ostrożnie. Gotowe :)

Grzanki można kupić lub zrobić samemu, ja zawsze kroję chlebek lub bagietkę w kwadraciki i rumienię w piekarniku.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta