Ciasto ala Rafaello

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2012-02-07
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ciasto ala Rafaello
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ciasto ala Rafaello
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto ala Rafaello
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto ala Rafaello

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt:
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać do wysmarowanego masłem i wyłożonego papierem śniadaniowym prodiża. Piec około 20 minut.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń i postawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie powoli dodawać po łyżce budyniu, wódkę i sok z cytryny.

Ciasto:
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć wodą, posmarować masą, przyłożyć drugą częścią biszkopta i ponownie posmarować masą (także po bokach). Na końcu całość posypać wiórkami kokosowymi (także po bokach). Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki. Najlepiej będzie smakowało następnego dnia, kiedy "nabierze mocy"

Uwagi:
Nie musicie zużyć całej masy, którą zrobiliście. U nas w domu nie lubimy jak w ciastach jest jej dużo, także daliśmy jej symbolicznie by "zlepić" ciasto i by nadać mu smaku. Trochę nam jej zostało i ją zamroziliśmy. Wy też możecie tak zrobić.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • isabelmm, 2012-02-07 18:06:56
    isabelmm
    Ładnie wygląda, jak kopiec kreta ...polarnego
    Komentarz
  • Ervisha, 2012-02-08 10:07:52
    Ervisha
    Dziękuję. Wszytkim smakował
    Komentarz
  • pysiamn, 2012-02-09 15:46:13
    pysiamn
    bardzo ładnie wygląda musze sproboawać. wtedy ocenię
    Komentarz
  • teczowa dlolinka 21, 2012-11-07 18:39:55
    teczowa dlolinka 21
    0
    Ervisha, SUPER ciasto!
    Ślicznie wygląda, bardzo lubię wszystko co kokosowe
  • iPat, 2012-11-25 11:57:53
    iPat
    0
    Zrobiłam, pyszne, oryginalnie byłoby dla mnie za słodkie więc poszalałam z cytryną i wódką .
    I pierwszy raz w życiu wyszedł mi idealny biszkopt więc naprawde jestem mega zadwolona
  • Mirianka, 2014-06-05 11:53:17
    Mirianka
    Czy stopniowo dodawać makę do ubitych jajek podczas ich dalszego miksowania czy przestać, powoli dodawać i leciutko wmieszywać () kolejne partie?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe