Trufle czekoladowe

  • Trufle czekoladowe

Składniki:

  • cukier trzcinowy [6 łyżek]
  • czekolada gorzka [200 g] (70% kakao)
  • śmietana kremówka [150 ml] (słodka 36%)
  • masło śmietankowe [4 łyżki]
  • rum [3 łyżki] (amaretto lub inny aromatyczny likier)

Przygotowanie:

- W rondelku zagotować śmietankę z cukrem.
- Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszoną drobno czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia.
- Do masy dodać masło i alkohol, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do miski, ostudzić. Następnie nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
- Wyjąć masę i lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości włoskiego orzecha.
- Kulki obtaczać w ulubionych posypkach. Ja używam zwykle gorzkiego kakao; można wykorzystać też płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kolorowe posypki cukrowe, mielone orzechy itp.
- Gotowe trufle przełożyć do małych papilotek, jeszcze raz schłodzić w lodówce przed podaniem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta