Trufle czekoladowe

  • Trufle czekoladowe

Składniki:

  • cukier trzcinowy [6 łyżek]
  • czekolada gorzka [200 g] (70% kakao)
  • śmietana kremówka [150 ml] (słodka 36%)
  • masło śmietankowe [4 łyżki]
  • rum [3 łyżki] (amaretto lub inny aromatyczny likier)

Przygotowanie:

- W rondelku zagotować śmietankę z cukrem.
- Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszoną drobno czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia.
- Do masy dodać masło i alkohol, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do miski, ostudzić. Następnie nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
- Wyjąć masę i lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości włoskiego orzecha.
- Kulki obtaczać w ulubionych posypkach. Ja używam zwykle gorzkiego kakao; można wykorzystać też płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kolorowe posypki cukrowe, mielone orzechy itp.
- Gotowe trufle przełożyć do małych papilotek, jeszcze raz schłodzić w lodówce przed podaniem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: mini pączki z masłem orzechowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem