Suszone pomidory w oleju

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2012-02-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory w oleju
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suszone pomidory w oleju

Składniki:

  • pomidory [4 kg] (podłużne, mięsiste i dobrze dojrałe)
  • olej lub oliwa [0.5 l] (podaję orientacyjnie, bo to zależy od ilości i wielkości słoiczków)
  • oliwki bez pestek [1 op.] (zielone)
  • kapary [1 op.]
  • maggi w płynie [2 łyżki] (ilość orientayjna, bo nie kazdy lubi)
  • czosnek [2 główki]
  • sól (ile kto lubi)
  • pieprz
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

Pomidory przekrawam na połówki wzdłuż i smaruję miąższ maggi.
Układam na sitach elektrycznej suszarki przekrojonym do góry. No i uzbrajam się w cierpliwość. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, bez śladów soku, ale elastyczne. Nie należy przesuszyć, bo nie będą się nadawać do słoiczków.

Raz mi się zdarzyło przegapić odpowiedni moment, ale nie ma tragedii. Trzeba je wtedy namoczyć we wrzątku, aż lekko zmiękną, albo wykorzystać do urozmaicania smaku różnych potraw. Dodawałam do gotowania sosów, czy zupy pomidorowej.

Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski.
Na dno słoiczka daję kilka pokrojonych oliwek i kaparków oraz połówkę ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu oliwki, kapary i czosnek. Dosypuję szczyptę bazylii, trochę pieprzu i soli. Dopełniam olejem.
Wystarczy zakręcić i... Gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało mocy urzędowej. Ale tak najczęściej po 2 tygodniach już się do nich dobieram.
Mogą stać w chłodnym miejscu całą zimę, jak inne przetwory. Ponieważ mam kilku sępów, którzy czyhają na ten smakołyk, to przeważnie robię z 8-10 kg. Do jednego małego słoiczka wchodzi ok. 8 połówek, więc te kilogramy to wcale nie jest za dużo.

Zastosowanie:
Dodaję do sałatek, czasem kładę na kanapkę, pięknie pachnący olej nadaje się do wielu potraw, a najbardziej lubię je ze spaghetti.
Kroję wtedy pomidorki drobniej i (wraz z całą zawartością słoiczka) mieszam z makaronem. Posypuję natką. Proste i smaczne danie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • blysk_w_oku, 2012-06-26 14:42:28
    blysk_w_oku
    Wrzucam do ulubionych! Pomidorki teraz w niskiej cenie więc może spróbuję, bo kocham suszone w każdej postaci A próbowałaś może z okrągłych czy tylko podłużne odmiany się nadają?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem