WĄTRÓBKA W SOSIE WINNO-PIECZARKOWYM

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2012-02-08
  • WĄTRÓBKA W SOSIE WINNO-PIECZARKOWYM

Składniki:

Przygotowanie:

Pieczarki obsmażyłam na oleju, dodałam cebulę, smażyłam do jej zeszklenia, dodałam przyprawy i proszek grzybowy, zalałam winem. Gdy odparowało wyłożyłam całość do garnka, w którym potem gotowałam kaszę, a na patelnię dałam masło i obsmażyłam wątróbkę oprószoną mąką. Dodałam do niej odstawiony wcześniej sos, dolałam tyle wody, aby ją zakryła. Dusiłam do miękkości, dodając w trakcie śmietanę. Sosik nabrał aksamitnej gęstości.

We wspomnianym wcześniej garnuszku ugotowałam kaszę.

Ułożyłam na środku talerza „gniazdko” z kaszy, a sos umieściłam we wgłębieniu pośrodku.

Podałam z surówką z kapusty pekińskiej, startej grubo marchewki i selera naciowego, z sosem winegret.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem