WĄTRÓBKA W SOSIE WINNO-PIECZARKOWYM

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2012-02-08
  • WĄTRÓBKA W SOSIE WINNO-PIECZARKOWYM

Składniki:

  • Wątróbka wieprzow lub cielęca [30 dag] (pokroic w kostkę "gulaszową")
  • pieczarki [20 dag] (posiekać dosyć drobno)
  • cebula [1 szt.] (duża, pokrojona w cieniutkie półplasterki)
  • masło [1 łyżka]
  • olej [2 łyżki]
  • proszek z suszonych grzybów [1 łyżka] (miele suszone ogonki)
  • czerwone wino [100 ml] (uzyłam kadarki)
  • mąka [1 łyżeczka]
  • suszony koperek [1 łyżka] (daje inny smak, niż świeży)
  • sól lub vegeta
  • pieprz
  • mielone ziele angielskie [1 szczypta]
  • śmietana 18% lub 12% [2 łyżki]
  • kasza gryczana [2 op.] (może byc makaron lub ziemniaki)

Przygotowanie:

Pieczarki obsmażyłam na oleju, dodałam cebulę, smażyłam do jej zeszklenia, dodałam przyprawy i proszek grzybowy, zalałam winem. Gdy odparowało wyłożyłam całość do garnka, w którym potem gotowałam kaszę, a na patelnię dałam masło i obsmażyłam wątróbkę oprószoną mąką. Dodałam do niej odstawiony wcześniej sos, dolałam tyle wody, aby ją zakryła. Dusiłam do miękkości, dodając w trakcie śmietanę. Sosik nabrał aksamitnej gęstości.

We wspomnianym wcześniej garnuszku ugotowałam kaszę.

Ułożyłam na środku talerza „gniazdko” z kaszy, a sos umieściłam we wgłębieniu pośrodku.

Podałam z surówką z kapusty pekińskiej, startej grubo marchewki i selera naciowego, z sosem winegret.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem