Pizzerinki z ciasta francuskiego

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia fusion , dodano: 2012-02-08
  • Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
    Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pizzerinki z ciasta francuskiego

Składniki:

Przygotowanie:

Są pyszne, bardzo proste i łączą w sobie moje ulubione smaki: francuskie ciasto z włoską nutą! Odpowiednio podane mogą uchodzić za mocno wyszukaną ciepłą przystawkę lub kolację, a ich przygotowanie zajmuje 20 minut!

Ciasto francuskie wraz z papierem z opakowania rozwijamy na blasze i kroimy na kwadraty: 6 lub 8 w zależności od pożądanego rozmiaru przekąski.
Każdy kwadrat na środku smarujemy sosem pesto, układamy pomidora i mozzarellę. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na wąskie paski i zwijamy w rulony, które układamy na kwadratach z ciasta.
Brzegi kwadratów zawijamy do środka tak, by utworzyły łódeczki (przykład na zdjęciu).

Blachę z kwadratami wsadzamy do piekarnika na 10-15 minut - temperatura 180stopni (najlepiej z termoobiegiem). Przekąska jest gotowa jeśli brzegi podnoszą się do góry, są puchate i lekko zarumienione.
Gotowe pizzerinki kładziemy na kopcu z rukoli.

Uwaga: układając składniki na cieście francuskim należy pilnować, aby sok z pomidorów lub mozarelli nie obciążył zbytnio ciasta, ponieważ może nie wyrosnąć.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Moon_84, 2012-03-01 15:57:03
    Moon_84
    Ślinka cieknie!
    Komentarz
  • kaska20_2005, 2012-03-01 18:44:26
    kaska20_2005
    FUUUJ nienawidzę rukoli, ale reszta to ok!!!!!!!!!!!!!!
    Komentarz
  • As1234, 2012-03-02 11:40:59
    As1234
    kaska, zamiast rukoli może sprawdzi się roszponka? Ja ostatnio dołączyłam do fanów ciasta francuskiego z Lidla (ktoś wie może, czy ono jest b. niezdrowe?, jest przepyszne. Ale nie lubię szynek parmeńskich, boczków itp innego pochodzenia. Z takich rzeczy to tylko polędwiczka carpaccio z indyka Indykpolu. Jedyny minus, że trzeba ją upolować, bo nie zawsze jest dostępna.
    Komentarz
  • Lillian_, 2012-12-17 16:33:57
    Lillian_
    Na bank zaszczytę tym kiedyś swoich gości wszystko z tych składników uwielbiam a ciasto francuskie mogłabym zjesc surowe Wygląda pysznie ąłdnie i elegancko. Mam pytanmie moge oceniać jak nie robiłam tego przepisu?
    Komentarz
  • sillvvia, 2014-03-19 19:55:51
    sillvvia
    0
    Zrobiłam dzisiaj. Wyszło przepyszne!
  • littlei, 2014-04-08 15:33:57
    littlei
    0
    Fajny, pyyyszny pomysł
  • Mirianka, 2014-04-29 11:46:24
    Mirianka
    0
    Świetny przepis - prosty, smaczny i szybki Robiłam już z różnymi dodatkami plus te z przepisy i za każdym razem wychodzą pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe