Blok czekoladowy

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2012-02-09
  • Mniam: 17
    Mniam zdjęcie! Blok czekoladowy
    Mniam: 17
    Mniam zdjęcie! Blok czekoladowy
  • Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Blok czekoladowy
    Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! Blok czekoladowy
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Blok czekoladowy
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Blok czekoladowy

Składniki:

Przygotowanie:

Mój ukochany przepis z dzieciństwa, blok czekoladowy, który robiła moja mama.
Smak i zapach bloku daleki od prawdziwej czekolady jakże inny i ów „inność” jest w nim najlepsza polecam łasuchom, wystarczy zjeść kawałek by nasycić głód na coś słodkiego.

Efektowny wygląd, ciekawy smak i łatwość w przygotowaniu.




Przygotowanie:
Masło (cała kostka) i cukier (1i 1/2 szklanki )z wodą (1/2 szkalnki) rozpuścić w rondelku potem ostudzić nie musi być do zimna ;)
Mleko w proszku wymieszać dokładnie z cacao, dodać przestudzony tłuszcz i szybko energicznie mieszać, szybko gęstnieje więc trzeba to robić szybko, ja robie to zwykłą łyżką bez miksera. Jak będzie już lśniąca gładka masa dodać pokruszone wcześniej herbatniki i orzechy.
Na koniec masę przelać do blachy u mnie duża „keksówka”.
Jeśli chcecie by blok ładnie odchodził od blachy posmarujcie blachę odrobiną oliwy, wystarczy cienka warstwa.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Życzę smacznego :)

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • blonde_hair, 2012-02-14 15:01:57
    blonde_hair
    Haha a co to ma do rzeczy?
    Komentarz
  • kaska20_2005, 2012-02-14 19:22:00
    kaska20_2005
    Robiłam ostatnio z mlekiekim granulowanym i musze powiedziec że wyszło tez bardzo dobre... i to mleko jest o połowe tańsze!!!!, a żeby nie przylegało do blaszki wykładam ją folia spozywczą ( wg mnie smarowanie olejem ... fujjj ) to moje zdanie ... ale polecam spróbuj z mlekiem granulowanym pychotka!!!!
    Komentarz
  • paaaat, 2012-02-15 22:45:16
    paaaat
    powiedz mi jak zrobic żeby on na wierzchu był taki lśniący i jednolity? Polewe dajesz?
    Komentarz
  • pysiamn, 2012-02-16 11:29:28
    pysiamn
    To ostatnie zdjęcie jest zaraz po przelaniu do formy
    Komentarz
  • Inkarnatka, 2012-02-18 13:27:27
    Inkarnatka
    Ten deser nazywa się "tinginys", z litewskiego "leniuch", albo "leniwiec". Jest bardzo popularny na Litwie
    A skąd nazwa to chyba nie muszę tłumaczyć
    Komentarz
  • grabek69, 2012-12-04 19:53:04
    grabek69
    0
    uwielbiam blok czekoladowy! wyglada pysznie
  • ZakkAtak, 2012-12-06 09:44:07
    ZakkAtak
    0
    a ja go znam jako salceson...
  • AdHd1986, 2012-12-06 23:24:18
    AdHd1986
    1
    mój brat robi... co prawda nie zje się tego za dużo, ale zawsze to coś innego niż ciacha
  • dooro, 2012-12-08 20:40:26
    dooro
    również pamiętam z dzieciństwa pod nazwą salceson, czekam z przygotowaniem go na specjalną okazję (bo przecież tyyllllle kalorii)
    Komentarz
  • marzenka465, 2012-12-13 23:27:25
    marzenka465
    a co myslisz aby zrobić z samymi herbatnikami ? czy stracił by smak czy był by jeszcze bardziej słodki ??
    Komentarz
  • marzenka465, 2012-12-13 23:28:52
    marzenka465
    musze go zrobic wyglada tak smakowicie
    Komentarz
  • Syl993, 2013-01-08 16:36:16
    Syl993
    1
    ja nigdy nie dodaje zadnych orzechow, czy rodzynek, nie lubie, blok mocno nie zmienia smaku, dla mnie z herbatnikami wystarczy, mozesz sprobowac jak nie posmakuje, to nastepnym razem dodasz orzechy, przepis swietny, zgubilam swoj, a ten jest wrecz identyczny
  • Agnieszka987, 2013-01-25 14:54:05
    Agnieszka987
    0
    Cudnie wygląda! Jedynie martwi mnie to czekanie całą noc
  • Black_Rose, 2014-01-22 17:51:44
    Black_Rose
    blok czekoladowy jest rewelacyjny, doświadczenie nauczylo mnie, ze idealne proporcje to: 400gr mleka w proszku, pol szkl mleka, 250gr koniecznie masła, 1,5 szkl cukru, szczypta soli, a najlepszy dodatek to orzechy laskowe lub brazylijskie, no i 200gr herbatnikow.
    Komentarz
  • beatryczoland, 2014-02-04 23:59:05
    beatryczoland
    ja daje 3/4 szkl cukru bo za słodki wychodził. A najlepiej wlac mase do plastikowego opakowania, bez problemu wychodzi i nie potrzeba zadnej foli i smarowac zadnym tłuszczem. Przy kazdej okazji go robie bo wszyscy uwielbiaja. Mleko w proszku najlepsze łaciate lub w niebieskiej foli ( nie pamietam firmy)
    Komentarz
  • anusia 77, 2014-02-06 02:20:06
    anusia 77
    0
    Blok jest pyszny, ale rzeczywiście jest bardzo słodki i nie da się go dużo zjeść. Następnym razem dodam nieco mniej cukru.
  • Gosia X, 2014-02-06 08:17:24
    Gosia X
    Zrobię na pewno ale spróbuję może orzechy laskowe albo nerkowca Może by przełamało słodycz.
    Komentarz
  • marioleczka22, 2014-02-06 09:38:30
    marioleczka22
    uwielbiam.blok.czekoladow y.mniammm.ja,tez.czasami. go.robie
    Komentarz
  • dziabuch75, 2014-02-07 13:26:03
    dziabuch75
    zawsze można dodać orzeszki solone.. uwielbiam połączenia słodkiej czekolady ze słonymi orzeszkami.. mniam
    Komentarz
  • Gosia X, 2014-02-08 16:58:05
    Gosia X
    0
    Nie wyszedł, przy tych proporcjach wody i mleka w proszku jest sztywna masa. Nie ma mowy o 'wlaniu' jej do foremki.
  • Marisoll, 2014-02-15 15:14:54
    Marisoll
    0
    Ostatnio też wróciłam do tego przepisu (taki sam). Kiedy w sklepach nie było czekolady mama go robiła...
    Kojarzy się z dzieciństwem
  • Kamila Krosno, 2014-07-29 14:56:12
    Kamila Krosno
    0
    Troszkę zmodyfikowałam czekoladę, ale wyszła mi pyszna. Przede wszystkim dałam mniej cukru, bo jedną szklankę a i tak jest słodka. Dodałam orzeczy i rodzynki. Do foremki włożyłam wafel, na wafel masę i na wierzch wafel. Aha, w trakcie mieszania wszystkich składników musiałam dodać trochę wody bo wszystko wyszło bardzo gęste, a i tak nie było możliwości o przelaniu czekolady, nakładalam łyżkami.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe