Ziemniaki zapiekane w marynacie paprykowej

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, bezglutenowe , dodano: 2012-02-09
  • Ziemniaki zapiekane w marynacie paprykowej

Składniki:

  • olej lub oliwa [100 ml]
  • papryka słodka sproszkowana [2 łyżki]
  • czosnek [3 ząbki] (wyciśnięty lub przetarty)
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki [2 kg] (pokrojone)

Przygotowanie:

Marynata: wymieszaj razem oliwę, paprykę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Następnie zalej ziemniaki i delikatnie wymieszać tak, by wszystkie ziemniaki były pokryte sosem.
Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W zależności od piekarnika zabiera to od 45 do 60 minut, przemieszać od czasu do czasu.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej ziemniaki pokroić w równe, dość małe kawałki i rozłożyć cienką warstwą, wtedy się upieką równomiernie i nie trzeba się bardzo przejmować mieszaniem.

Marynatę wlewaj po trochu i mieszaj ziemniaki. Marynaty powinno być tyle co zostanie na ziemniakach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gnocchi

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem