Barszcz czerwony

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), bezglutenowe , dodano: 2012-02-09
  • Barszcz czerwony

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw gotuję bulion z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego dając ok. 1,5 litra wody. Warzyw nie siekam tylko kroję np. na pół, bo łatwiej je wtedy wyławiać. Warzywa gotuję ok. 30 min. na małym gazie (zbyt intensywne gotowanie sprawia, że bulion jest mętny).

W międzyczasie obieram buraki, kroję na mniejsze kawałki i siekam w cienkie plasterki. Kiedy bulion jest gotowy, wyławiam warzywa i wrzucam buraki. Dolewam tyle wody, żeby wszystkie były przykryte, ale nie więcej. Gotuję, aż będą miękkie. Na początku ustawiam największy płomień, żeby szybko się zagotowały, a później go zmniejszam na min., żeby sobie spokojnie pyrkały.

Wyławiam buraki, a zupę doprawiam solą i sokiem z cytryny.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem