Watruszki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-02-10
  • Watruszki

Składniki:

  • mleko [1 szklanka]
  • drożdze [3 dag] (polecam świeże, nie te w proszku)
  • cukier [3 łyżki]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • masło [8 dag]
  • mąka tortowa [45 dag]
  • Nadzienie
  • twaróg półtłusty [50 dag]
  • cukier [5 łyżek]
  • śmietana 18% [6 łyżek]
  • "Sernix" [2 łyżki] (można zastąpić budyniem śmietankowym w proszku)
  • roztopione masło [2 łyżki]
  • skórka z cytryny (otarta z 1 owocu)
  • cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

- Rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko, sól, resztę cukru, roztopione masło i mąkę.
- Zagnieść ciasto i pozostawić przykryte czysta ściereczką do wyrośnięcia;
- Ser utrzeć z cukrem, śmietaną i rozpuszczonym masłem; dodać skórkę z cytryny, cukier waniliowy i "Sernix".
- Z wyrosniętego ciasta formować bułeczki i układac je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia;
- Spodem szklanki zrobić wgłębienie pośrodku każdej bułeczki i wypełnić je przygotowanym nadzieniem serowym. Wierzch kazdej posmarować śmietaną i piec około 10-15min w temp. 180 C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem