Watruszki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy , dodano: 2012-02-10
  • Watruszki

Składniki:

Przygotowanie:

- Rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko, sól, resztę cukru, roztopione masło i mąkę.
- Zagnieść ciasto i pozostawić przykryte czysta ściereczką do wyrośnięcia;
- Ser utrzeć z cukrem, śmietaną i rozpuszczonym masłem; dodać skórkę z cytryny, cukier waniliowy i "Sernix".
- Z wyrosniętego ciasta formować bułeczki i układac je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia;
- Spodem szklanki zrobić wgłębienie pośrodku każdej bułeczki i wypełnić je przygotowanym nadzieniem serowym. Wierzch kazdej posmarować śmietaną i piec około 10-15min w temp. 180 C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe