Scottish Shortbread

  • Scottish Shortbread

Składniki:

  • masło [250 g] (dobrej jakości, najlepiej śmietankowe)
  • cukier puder [125 g] (można użyć również cukru brązowego)
  • mąka pszenna [375 g] (czasem używam pół na pół mąki pszennej i owsianej)
  • sól [1 szczypta]

Przygotowanie:

- Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodać sól.
- Dodać mąkę i zagniatać, uzyskując efekt kruszonki.
- Zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i zwarte.
- Ciastem wylepić foremkę, uprzednio nasmarowaną masłem, na grubość około 1 i 1/2 cm.
- Ciasto ponacinać w kształt prostokątów, na każdym ciastku zrobić wzorek, nakłuwając je widelcem.
- Pieczemy około 30 min w temp. 160 C. Ciastka powinny być jasne, jeśli zaczną się zbytnio rumienić, należy zmniejszyć temperaturę.


Ciastka są pyszne, baaardzo maślane, idealne do herbaty. Można zrobić ciastka w innym kształcie, prostokąty są najbardziej tradycyjne.
Ciekawym wariantem jest upieczenie ciasta bez porcjowania na pojedyncze ciastka, a następnie pokrycie go masą krówkową i czekoladową polewą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe