Zupa meksykańska

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2012-02-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa meksykańska

Składniki:

  • filet z kurczaka [2 szt.] (lud dwa większe podudzia, jesli chcemy miec tańszą wersję;))
  • pieczarki [40 dag]
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • papryka [3 szt.] (w sezonie zimowym można zastapić dużym słoikiem papryki konserwowej)
  • koncentrat pomidorowy [3 łyżki]
  • kostka rosołowa [1 szt.]
  • natka pietruszki do posypania zupy
  • ser żółty [10 dag] (starty)
  • olej [1 łyżka]
  • mąka [2 łyżki]
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos chili (2 łyżki)

Przygotowanie:

Etapy przygotowania:

1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać papryką słodką (nie oszczędzać;)) i smażyć na piękny, rumiany kolor. (Gdy bierzemy udka zamiast piersi to najpierw je trochę musimy pogotować, aby łatwiej oddzielić mięso od kości, pokroić i smażyć z papryką).

2. Pieczarki myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do kurczaka smażąc 4-5 min. Wszystko potem przekładamy do garnka.

3. Dodajemy kukurydzę, przepłukaną fasolę, pokrojoną paprykę w paski, kostkę rosołową, sos chili. Zalać wodą ok. 2 cm powyżej wymienionych produktów.

4. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęszczamy mąką (rozpuszczamy mąkę w pół szklanki wody i wlewamy do gotującej się zupy cały czas mieszając).

5. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Zupę podajemy posypaną pietruszką i tartym serem. Powinna być pikantna, przez co świetnie rozgrzeje nas w zimę.
Smacznego! :)

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna

Komentarze

  • DudiBoy, 2012-03-12 03:23:59
    DudiBoy
    Naprawdę mam na nią ochotę!
    I kto powiediał, że zupy są nudne?! Świetny przepis, na pewno wykorzystam.
    Komentarz
  • malinka 20, 2012-03-12 18:18:35
    malinka 20
    Odrobina wyobraźni, fajny pomysł i każda zupa może zamienić się w świetne danie! zachęcam do spróbowania!
    Komentarz
  • Papillon_, 2012-03-14 14:48:20
    Papillon_
    Ja znam wersję bez pieczarek i z mięsem mielonym, ale ta też może byc dobra
    Komentarz
  • Anyzkowa, 2012-04-11 19:28:37
    Anyzkowa
    -1
    Kiedyś miałam przepis na zupę meksykańską, sprawdzony, lecz zagubiłam.
    Po przeczytaniu tego przepisu postanowiłam spróbować. Rozczarowanie totalne. Nie moja bajka smakowa. Zupa z wersji misz masz. Wszystko do gara i jemy. Odradzam.
  • JOLANTA_JO, 2012-04-13 16:49:57
    JOLANTA_JO
    0
    BARDZO DOBRA ZUPKA POLECAM
  • DudiBoy, 2012-05-03 17:40:18
    DudiBoy
    Anyzkowa - zupy mają to do siebie, że gotuje się wszystko w jednym garnku, aby esencje i aromaty mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość... Ty gotujesz zupę w 5 garnkach??
    Komentarz
  • Anyzkowa, 2012-05-18 11:50:28
    Anyzkowa
    DudiBoy- ale zaraz, Ty oceniasz przepis czy mnie? Zresztą oceny nie widzę a tłok robisz.
    A może adwokat ?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem